fbpx Wat doet vitamine C in ons lichaam? | C-will

De dag beginnen met een glas vers geperst sinaasappelsap. U doet het misschien ook. Maar wist u dat een paprika driemaal zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel? Wilt u weten wat deze vitamine nog meer in ons lichaam doet? Lees dan hieronder verder.

Wat is vitamine C?

Vitamine C of ascorbinezuur (C6H806) is een essentiële voedingsstof voor de mens.

Hoge dosissen vitamine C worden niet altijd opgenomen

Vitamine C is wateroplosbaar, net zoals de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12. Dit betekent dat ons lichaam vitamine C niet goed kan opslaan en slechts een beperkte hoeveelheid ineens kan opnemen. Een teveel wordt afgescheiden in de urine. Vitamine C wordt vooral opgenomen in de bovenste segmenten van de dunne darm. Bij orale inname van dosissen tot 180mg wordt 70 à 90% opgenomen. Hogere dosissen worden (relatief gezien) steeds minder opgenomen. De verlengde afgifte zorgt er voor dat uw lichaam een hele dag door vitamine C kan opnemen en de dosis gespreid afgegeven wordt.

Doeltreffende vitamine C met verlengde afgifte

C-will is de enige vitamine C met verlengde afgifte die toegelaten is als geneesmiddel. De 500mg aan vitamine C komt niet ineens vrij, want ons lichaam kan die hoeveelheid immers niet in één keer opnemen. Dankzij de microgranules wordt de vitamine C geleidelijk vrijgegeven. De vitamine-C-capsules zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Ze zijn verpakt in doosjes met 20 of 60 capsules van 500mg.

Efficiënte afgifte dankzij microgranules

C-will is een capsule gevuld met microgranules. Dit zijn kleine, transparante bolletjes die in de pil van C-will zitten. Deze microgranules zorgen ervoor dat er geleidelijk een hoeveelheid vitamine C in het lichaam vrijgelaten wordt. Hierdoor beschikt het langere tijd over vitamine C.

Wat doet vitamine C in ons lichaam?

Vitamine C is belangrijk voor onze gezondheid. Ook al maakt de mens deze vitamine niet zelf aan, toch kunnen we niet leven zonder.

Betere werking van het immuunsysteem

Vitamine C verhoogt de mobiliteit van de leucocyten of witte bloedcellen. Dat zijn de cellen van ons immuunsysteem. Witte bloedcellen zorgen voor onze afweer tegen ziektes. Vitamine C zou kunnen bijdragen tot het normaal functioneren van uw immuunsysteem en de versterking van uw natuurlijke weerstand.

Bevordert de opname van ijzer

Daarnaast verhoogt het ook de opname van ijzer. Vitamine C is dus belangrijk voor de behandeling van ferriprieve anemie of bloedarmoede door een tekort aan ijzer.

Geeft energie

Maar vitamine C heeft ook een positieve invloed op de energieproductie van onze spieren via de synthese van carnitine. Vitamine C helpt ons lichaam om zelf in de nieren en de lever carnitine aan te maken. 

Maakt ons lichaam zelf vitamine C aan?

In tegenstelling tot planten en de meeste dieren maakt de mens zelf geen vitamine C aan.

De oorzaak is een defect in het gulonolacton-oxidase-gen (GULO-gen). Dit gen is het laatste van een reeks van 5 genen die zorgen voor de enzymen die glucose omzetten in ascorbinezuur. De mens, mensapen, vleerhonden (tropen), cavia's, beenvissen en bepaalde zangvogels kunnen zelf het enzym L-gulonolacton-oxidase niet aanmaken, waardoor de laatste stap in de synthese van vitamine C niet kan plaatsvinden. In die gevallen moet er vitamine C via de voeding worden opgenomen. Voor de mens en de genoemde diersoorten is vitamine C dus een essentieel nutriënt.

Wanneer heeft u meer vitamine C nodig?

U kunt best C-will innemen als u een tekort aan vitamine C heeft. Diverse oorzaken, die vaak samen voorkomen, kunnen hiervoor zorgen, zoals bijvoorbeeld:

 • een verminderde opname
 • een versnelde afbraak
 • één of andere medische toestand waardoor een hogere opname van deze vitamine nodig is

Daarom wordt het gebruik van vitamine C aanbevolen bij:

 • herstelperioden van ziekte
 • postoperatieve toestanden
 • genezing van wonden
 • zwangerschap en borstvoeding
 • slechte opname van vitamine C door darmproblemen (malabsorptie) bv. bij ziekte van Crohn, etc.
 • een verminderde opname van deze vitamine kan ook voorkomen bij bejaarde personen, rokers, overmatig alcoholgebruik, dieet of onevenwichtige voeding
 • gebruik van andere medicatie die een invloed heeft op vitamine C:
  • Er is mogelijk extra nood aan extra vitamine C wanneer men salicylzuur (aspirine), barbituraten (sedativa) en tetracyclines (antibiotica) neemt door een verhoogd verlies via de urine
  • Bij het gebruik van corticosteroiden wordt vitamine C sneller geoxideerd
  • Bij contraceptiva (de pil) is er ook een verhoogde oxidatie en is het evenwicht in vitamine C aangetast
Wat gebeurt er als we een groot tekort aan vitamine C hebben?

Bij een groot tekort aan vitamine C is er sprake van scheurbuik. Dit was een veel voorkomende ziekte in de middeleeuwen. Deze “pest van de zee” werd veroorzaakt door een eenzijdig dieet zonder vitamine C. Hierdoor ontstonden er zwellingen en bloedingen in het tandvlees en op de onderbenen. Maar ook slappe, stijve en pijnlijke ledematen. Onbehandelde scheurbuik is op lange termijn dodelijk. Gelukkig komt deze ziekte vandaag bijna niet meer voor.

Essentieel voor de aanmaak van collageen

Een groot tekort aan vitamine C belemmert daarnaast ook de collageenvorming (collageen zorgt o.a. voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid).

Te weinig collageen veroorzaakt o.a.:

 • een vertraagde wondheling en beendergroei
 • broze bloedvaten
 • bloedingen
 • gebrekkige vorming van dentine of tandbeen

Overige symptomen

Andere symptomen die kunnen optreden bij een tekort aan vitamine C zijn:

 • spierzwakte
 • oogproblemen
 • zenuwproblemen
Hoeveel vitamine C heeft u dagelijks nodig om een tekort te voorkomen?

Een evenwichtige voeding volstaat normaal gezien om te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Bij baby’s, kinderen en tijdens de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode is de aanbevolen dosering als volgt:

 • 0-6 maand: 30 mg
 • 7-12 maand: 35 mg
 • 1-3 jaar: 40 mg
 • 4-10 jaar: 45 mg
 • 11-14 jaar: 50 mg
 • 15 jaar en meer: 60 mg
 • Tijdens de zwangerschap: 70 mg
 • Borstvoeding tot 6 maand: 95 mg - na 6 maand: 90 mg

Eén vitamine-C-capsule van 500 mg met verlengde afgifte per dag is voldoende voor volwassenen en adolescenten om een tekort te voorkomen.

Wat is de dagelijkse aanbevolen dosis vitamine C voor een volwassene die met een tekort kampt?

Ons lichaam kan slechts een maximale hoeveelheid vitamine C opnemen. Wij adviseren u om dagelijks niet meer dan twee C-will capsules van 500 mg met verlengde afgifte te nemen. Het is aanbevolen om deze ‘s morgens of ‘s middags voor de maaltijd in te nemen.

De verlengde afgifte zorgt er voor dat uw lichaam een hele dag door vitamine C kan opnemen en de dosis gespreid afgegeven wordt.

Welke voeding bevat de meeste vitamine C?

Als we aan vitamine C denken, denken we in de eerste plaats aan citrusvruchten zoals sinaasappelen en citroenen. Wist u dat niet deze fruitsoort, maar wel rozenbottels in verhouding de meeste vitamine C bevatten?

In onderstaande lijst vindt u een overzicht:

groente/fruit vitamine C per 100 gram

Rozenbottels

1250 mg

Baobabvrucht

280 mg

Guave

220 mg

Paprika, gemiddeld

150 mg

Zwarte bessen

150 mg

Peterselie

154 mg

Witlof

112 mg

Broccoli

93,2 mg

Groene paprika

89,3 mg

Spruitjes

85 mg

Kiwi

65 mg

Koolraap

62 mg

Papaja

61,8 mg

Rode kool

57 mg

Aardbeien

56,7 mg

Sinaasappel

53,2 mg

Citroen

53 mg

Witte kool

51 mg

Bloemkool

46,4 mg

Chinese kool

45 mg

Zoete aardappel, bataat

26 mg

Aardappel (rauw)

16 mg

Mag ik vitamine C nemen tijdens een antibioticakuur?

Bepaalde antibiotica zoals tetracyclines remmen het intracellulair metabolisme en de tubulaire reabsorptie. Daarom zouden deze de uitscheiding van vitamine C via de urine bevorderen. Er is dus een verhoogd verlies aan vitamine C via de urine.

Kan vitamine C de immuniteit verhogen?

Vitamine C is vooral gekend omdat het ons immuunsysteem zou kunnen versterken doordat het de witte bloedcellen activeert en de productie van interferonen bevordert. Vitamine C beschermt de membranen van de leukocyten of witte bloedlichaampjes. Het activeert de witte bloedcellen, waardoor ons lichaam meer weerstand heeft tegen virussen en bacteriën. Vitamine C zou op die manier kunnen bijdragen aan een normale functionering van het immuunsysteem en infecties helpen bestrijden.

Vitamine C heeft ook een antioxyderende en ontgiftende werking. Deze vitamine is belangrijk bij het aanmaken van antilichamen en het neutraliseren van giftige stoffen. Door de antioxiderende werking van vitamine C, neutraliseert het vrije radicalen zoals zware metalen, pesticiden, xenobiotica. Ze remmen de vorming van diverse endogene nitrosamines af.

Bevordert vitamine C de opname van ijzer?

Vitamine C bevordert inderdaad de opname van ijzer. Ferriprieve anemie is bloedarmoede als gevolg van ijzertekort. Het ontstaat als de normale ijzervoorraad in het lichaam uitgeput raakt waardoor het beenmerg niet voldoende hemoglobine kan aanmaken. Hemoglobine is het ijzerhoudende eiwit in de rode bloedcellen. Het staat in voor het transport van zuurstof in het bloed. Bloedarmoede is eenvoudig te behandelen en zelden ernstig.

U kunt daarnaast ook ijzerrijke voeding eten zoals schelp- en schaaldieren, rood vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten, bladgroenten, … om het tekort aan ijzer op te vangen.

Kan vitamine C nierstenen veroorzaken?

Hoge dosissen bevorderen de aanmaak van oxalaatstenen. Het gebruik wordt afgeraden wanneer er een verhoogd risico is op nierstenen. Voorzichtigheid is geboden bij personen met nierstenen of met antecedenten van nierstenen.

Ascorbinezuur wordt in het lichaam omgezet in oxalaat. Dat is een stof die via de nieren uitgescheiden wordt in de urine. Wanneer oxalaat verbindt met calcium kan het uitkristalliseren tot calciumoxalaat, de stof die we in nier of blaasstenen kennen.

.