FAQ

De dag beginnen met een glas versgeperst sinaasappelsap. U doet het misschien ook.
Maar wist u dat een paprika driemaal zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel?

 

Een evenwichtige voeding volstaat normaal gezien om te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Bij baby’s, kinderen en tijdens de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode is de aanbevolen dosering als volgt:

  • 0-6 maand: 30 mg
  • 7-12 maand: 35 mg
  • 1-3 jaar: 40 mg
  • 4-10 jaar: 45 mg
  • 11-14 jaar: 50 mg
  • 15 jaar en meer: 60 mg
  • Tijdens de zwangerschap: 70 mg
  • Borstvoeding tot 6 maand: 95 mg – na 6 maand: 90 mg

Eén vitamine-C-capsule van 500 mg met verlengde afgifte per dag is voldoende voor volwassenen en adolescenten om een tekort te voorkomen.

Ons lichaam kan slechts een maximale hoeveelheid vitamine C opnemen. Wij adviseren u om dagelijks niet meer dan twee C-will capsules van 500 mg met verlengde afgifte te nemen. Het is aanbevolen om deze ‘s morgens of ‘s middags voor de maaltijd in te nemen.

De verlengde afgifte zorgt ervoor dat uw lichaam een hele dag door vitamine C kan opnemen en de dosis gespreid afgegeven wordt.

Als we aan vitamine C denken, denken we in de eerste plaats aan citrusvruchten zoals sinaasappelen en citroenen. Wist u dat niet deze fruitsoort, maar wel rozenbottels in verhouding de meeste vitamine C bevatten?

In onderstaande lijst vindt u een overzicht:

Voedsel

Mg

%

Rode paprika

95

106

Sinaasappel

70

103

Kiwi

64

71

Broccoli

51

57

Aardbei

49

54

Spruitjes

48

53

Druiven

39

43

Bepaalde antibiotica zoals tetracyclines remmen het intracellulair metabolisme en de tubulaire reabsorptie. Daarom zouden deze de uitscheiding van vitamine C via de urine bevorderen. Er is dus een verhoogd verlies aan vitamine C via de urine.

Vitamine C is vooral gekend omdat het ons immuunsysteem zou kunnen versterken doordat het de witte bloedcellen activeert en de productie van interferonen bevordert. Vitamine C beschermt de membranen van de leukocyten of witte bloedlichaampjes. Het activeert de witte bloedcellen, waardoor ons lichaam meer weerstand heeft tegen virussen en bacteriën. Vitamine C zou op die manier kunnen bijdragen aan een normale functionering van het immuunsysteem en infecties helpen bestrijden.

Vitamine C heeft ook een anti-oxiderende en ontgiftende werking. Deze vitamine is belangrijk bij het aanmaken van antilichamen en het neutraliseren van giftige stoffen. Door de antioxiderende werking van vitamine C, neutraliseert het vrije radicalen zoals zware metalen, pesticiden, xenobiotica. Ze remmen de vorming van diverse endogene nitrosamines af.

Vitamine C bevordert inderdaad de opname van ijzer. Ferriprieve anemie is bloedarmoede als gevolg van ijzertekort. Het ontstaat als de normale ijzervoorraad in het lichaam uitgeput raakt waardoor het beenmerg niet voldoende hemoglobine kan aanmaken. Hemoglobine is het ijzerhoudende eiwit in de rode bloedcellen. Het staat in voor het transport van zuurstof in het bloed. Bloedarmoede is eenvoudig te behandelen en zelden ernstig.

U kunt daarnaast ook ijzerrijke voeding eten zoals schelp- en schaaldieren, rood vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten, bladgroenten, … om het tekort aan ijzer op te vangen.

Hoge dosissen bevorderen de aanmaak van oxalaatstenen. Het gebruik wordt afgeraden wanneer er een verhoogd risico is op nierstenen. Voorzichtigheid is geboden bij personen met nierstenen of met antecedenten van nierstenen.

Ascorbinezuur wordt in het lichaam omgezet in oxalaat. Dat is een stof die via de nieren uitgescheiden wordt in de urine. Wanneer oxalaat verbindt met calcium kan het uitkristalliseren tot calciumoxalaat, de stof die we in nier of blaasstenen kennen.